Pitkästä aikaa täällä taas ! :)

Kesälomat oli ja meni. Kelit olivat todellakin surkeat. Kuitenkin kesäloman aikana äiti opetti minulle taidon, jonka olen pitkään halunnut oppia, nimittäin tekemään ruisleipää ! Muutaman kerran kävin opettelemassa ja tänään tein sitten omassa kotona ihan yksin. Helppo oli tehdä kun äiti ja isä olivat hommanneet minulle pienen korvon ja hierimen. Korvoon mahtuu oikein hyvin 2 leivän taikina, joka riittääkin taas kahdelle ihmiselle mainiosti kun käyttää yhden leivän puolikkaan kerrallaan.

Eilen laitoin leipätaikinan alun tulemaan. Koko homma meinasi kuitenkin mennä ihan käsille, koska yöllä kämpän lämpötila pääsi laskemaan vähän turhan alas, mikä selkeästi häiritsi leipätaikinan kohoamista. Onneksi aamulla kuitenkin taikinaa heräteltyäni se kohosi ihan hyvin ja pääsin sittenkin leipomaan. Ehdin olla jo varma, että äidiltä saamani leivänjuuri meni pilalle kun lämpötila meinasi pilata kaiken.

Alustaminen onnistui ihan ok. Meinasi tulla vaan liian tiukka taikina, mutta tietääpähän ensi kerralla laittaa vähän vähemmän jauhoja. Suolan määrä piti arvioida noin suunnilleen. Viimeksi kun olen äidille alustanut 4 leivän taikinan. Suolaa tuli liian vähän. Ensi kerralla osaan määrää jonkun verran kasvattaa. Maku yllätti ! Olin varma ettei siitä tule edes syötävää ja että varmasti leivät repeilevät ja saavat kohokuoren kun aloittelija olen. Kuitenkin leivistä tuli yllättävän siistin näköiset, eikä kohokuoresta ollut tietoakaan ! :)

Tässä vielä todistusaineistoa ! Pahoittelen viimeisen kuvan laatua.... sähläsin taas jotain kameran kanssa ja lopputulos on aika surkea, mutta näkee siitä kuitenkin että valmista tuli !Tästä se lähtee ja ensi kerralla onnistuu taas helpommin ja paremmin ! Useamman kerran saa tehdä ennenkuin se oma tyyli ja maku löytyy ! :)

Ei voi kun kiittää kädet ristissä äitiä, kun jaksoi opettaa ja neuvoa kerrasta toiseen !

Taikinana juuri ennen paistoa....

Ja sitten paistettuna ja halkaistuna. Tosin lämpimänä on erittäin hankalaa leikata, mutta pakko se oli tarkistaa ettei tullut kohokuorta. Pieni repeämä on tuossa toisessa leivässä, mutta ei se makua häiritse.

En usko että menee kovinkaan pitkään kun olen jo uudestaan leipää leipomassa ! Raskasta se on mutta kivaa! Ja lopputulos ei pärjää äidin leivälle lähellekään, mutta kovasti minä opettelen ! :)